VMMS - Variable Module Management System

Változtatható modulmenedzsment rendszer (VMMS)

Az adatközpontok üzemeltetői számára folyamatos kihívást jelent a növekvő igény a magas szintű rendelkezésre állású, megbízható és hatékony tápellátás iránt. A nagyobb energiahatékonyság segítséget nyújt a növekvő környezeti, törvényi és gazdasági nyomással vívott harcban.
Az Eaton olyan innovatív és saját tulajdonban lévő technológiákat fejlesztett ki, amelyek anélkül növelik a rendszer hatásfokát, hogy sértenék a megbízhatóságot. A Változtatható modul menedzsment rendszer (VMMS) az egyik ilyen technológia.

A jellemző felhasználói üzemszintek általában az alacsony terhelési tartományban vannak, de a szünetmentes tápegységek nem működnek optimális hatásfokkal kisebb terhelések esetén. Bizonyos, több szünetmentes tápegységből álló, kisebb terheléssel használt, párhuzamos rendszerben a rendszer úgy maximalizálja a tápegységek terhelésének százalékos értékét, hogy nyugalmi üzemmódba állítja a nem használt szünetmentes tápegységeket. Ennek eredménye részleges energia megtakarítás, de felhasználhatósága kizárólag a több szünetmentes tápegységet tartalmazó rendszerekre korlátozódik, az egy tápegységből álló rendszereknél nem javul a hatásfok.

A Változtatható modul menedzsment rendszer (VMMS) technológia a megbízhatóság veszélyeztetése nélkül maximalizálja a hatásfokot kisebb terhelések esetén.

Tipikus alkalmazások, ahol a VMMS különösen hatékony:

  • szünetmentes tápegységek redundáns N+1 és 2N rendszerekben – kis mértékben terhelt szünetmentes tápegységek: ezekben a rendszerekben jellemzően kis terheléssel, 45% alatt üzemelnek
  • adatközpontok, különösen akkor, ha az UPS rendszer kettős áramellátású szervereket táplál
  • bármilyen alkalmazásnál, ahol a terhelés változik 

Maximalizált energiahatékonyság

A VMMS a magasabb hatásfok érdekében optimálisan alkalmazza a kettős konverziós módú UPS-ben lévő tápmodulokat (UPM-ek), hogy maximálja az aktívan maradó UPM-ek terhelési százalékát azon UPM-ek lekapcsolásával, amelyek nem szükségesek az üzemkész állapothoz*. Ennek kiszámítása az UPM-ek VMMS terhelési küszöbértéke – alapértelmezett esetben 80% – és a rendszerkonfiguráció (redundancia követelmények) alapján történik. Ez maximális energia megtakarítást eredményez.
A VMMS csak a Power Xpert 9395P UPS modularitásának köszönhetően lehetséges. A VMMS több modult tartalmazó egyedülálló UPS rendszerekben is alkalmazható.
(*„Üzemkész állapotban” az UPM elvégzi a DC-sín egyenirányítását, létrehozza a logikai szintű PWM (impulzusmodulált) jeleket, valamint kiszűri az elektromágneses interferenciát és a villámlás okozta lökéseket.)

A megbízhatóságban nincs kompromisszum

Ha egy kritikus buszon zavar vagy terhelésnövekedés következik be, az összes készenléti állapotban lévő UPM képes gyorsan reagálni, azonnal visszakapcsolni kettős konverziós üzemmódba, összekötve az impulzusmodulált jeleket az IGBT-kapukkal. A VMMS-ben az összes UPM átkapcsol kettős konverziós üzemmódra, ha:

  • a kimeneti feszültség valamilyen okból 3%-nál nagyobb mértékben ingadozik,
  • bármelyik UPM eléri az áramkorlátját, vagy lemerül az akkumulátora,
  • el kell tölteni az akkumulátort.

Ha a fenti problémák megszűntek, a rendszer az ügyfél által beállított időkésleltetés (1 és 60 óra között) után visszakapcsol VMMS-re: a terhelés stabilizálódását követően az Eaton szabadalmaztatott megoldása és algoritmusai lehetővé teszik a rendszer számára annak meghatározását, hogy melyik UPM-et kapcsolja vissza készültségi állapotba a hatásfok maximalizálásához, az új működési feltételeknek megfelelően.

Széleskörű konfigurálhatóság

Az ügyfelek eldönthetik, hogy hogyan konfigurálják a rendszerüket, meghatározva a redundáns UPM-ek számát és a VMMS-ben engedélyezett UPM-enkénti terhelési szint maximális százalékát, készültségi állapotba helyezve más UPM-eket.

A VMMS használható az összes többmodulos (több UPM-es) Power Xpert 9395P rendszerben:
•    Önálló, 550 kVA és 1100 kVA teljesítmény közötti 9395P egységek
•    Valamennyi párhuzamos 9395P rendszer

A már telepített berendezések szintén felszerelhetők a VMMS képességgel:
•    A VMMS redundanciát biztosít, és nagyobb hatásfokot ér el az UPM-ek terhelési szintjeinek intelligens vezérlésével
•    Ki lehet választani a redundáns UPM-ek számát (N+0, N+1, N+2, N+X)
•    a kész állapotban lévő UPM-ek redundáns egységekként használhatók (N+0)
 

Adatközpont kettős táplálású szerverekkel,
Power Xpert 9395P-900 kVA UPS az A és B oldalon - 320 kVA terhelés